Paulus Oratorium – 14 februari 2015

Feestelijk concert van Valerius

COV Valerius viert dit jaar haar zeventigste verjaardag. Aanleiding voor een feestje! En feest was het afgelopen zaterdagavond in een volle Bethelkerk in Barneveld.

Barneveld – Naast Valerius werkten aan dit concert sopraan Margreet Rietveld, tenor Stephan Adriaens en bas-bariton Marc Pantus mee. De muzikale begeleiding was in handen van het Nederlands Begeleidingsorkest. Gonny van der Maten bespeelde het orgel. Dit alles onder deskundig leiding van Ger Vos. Het Nederlands Begeleidingsorkest is zo langzamerhand een vertrouwd beeld bij Valerius. Verstandige keuze want het orkest bleek wederom een zeer stabiele factor. Gelijk al in de Ouverture was ‘de toon’ gezet. De inleiding werd overtuigend en gedragen gespeeld met mooie spanningsbogen. Zelfs de fuga, op zich weinig zeggend, bleef boeien. Het openingskoraal ‘Herr, der du bist der Gott der Himmel’ werd door het koor soepel en ontspannen gezongen met een mooie homogene koorklank. Een strak en duidelijk dirigerende Ger Vos wist koor en orkest duidelijk naar zijn hand te zetten.

Uitvoering Paulus 2015

In het harmonieus en toegankelijk geschreven oratorium hebben zowel het koor als solisten een interessant en aantrekkelijke aandeel. Het is echter wel hard werken! De ‘Paulus’ is zeker niet makkelijk in uitvoering en de interpretatie daarvan is van groot belang. Laat dat maar aan Vos over. Hij zorgde ervoor dat het oratorium met de juiste emotie werd uitgevoerd. Nergens zwaar of zwaarmoedig. Het blijft boeien hem aan het werk te zien. De koorklank was in het algemeen zuiver, helder en transparant. Het koor toonde zich duidelijk betrokken bij de teksten die werden gezongen. De uitspraak kan hier en daar beter met uitzondering van de sopranen. In de passages waarin de mannen moesten inzetten mocht wat meer lef worden getoond. Tenoren en bassen leverden overigens prima werk tijdens het concert. In het slotkoor van het eerste deel was er ruis op de lijn. Koor, orkest en dirigent waren het even niet eens met elkaar. In het slotkoraal werd dit echter ruimschoots goed gemaakt. Indrukwekkend was de uitvoering van de passage waarin de steniging van Stefanus wordt bezongen. Het venijn in het ‘Steiniget ihn’ was voelbaar en het daarop volgende recitatief gezongen door tenor Stephan Adriaens indrukwekkend. Bas Marc Pantus kwam ten volle tot z’n recht in het ‘Vertilge sie, Herr Zebaoth’. Ook de duetten tussen bas en tenor imponeerden. Sopraan Margreet Rietveld heeft tijdens dit concert een prachtige prestatie neergezet. Behalve een magnifiek stemgeluid heeft zij een overtuigende en boeiende voordracht. Haar vertolking van de aria ‘Jerusalem’ dwong respect af. Je zag haar niet maar wat was ze duidelijk en overtuigend aanwezig! Ik bedoel organist Gonny van der Maten. Net als het orkest is zij een stabiele en vooral betrouwbare factor in het geheel. Echt vakwerk! En het publiek? Met een langdurig applaus werden de uitvoerenden beloond. Volop waardering. En terecht!

 

Dick van de Heg